Timotej Sivý: “Pokiaľ človek je na tomto svete a dýcha, vždy niečo môže pre seba urobiť.”

Prečítajte si blog s Timotejom o tom, aké najväčšie chyby v stravovaní robil a čo sa počas nakrúcania Extrémnych premien naučil.

Aké najväčšie dietetické chyby si robil pred vstupom do relácie?

Jedol som nepravidelne a vo veľmi veľkých množstvách. Veľakrát som bol celý deň v práci alebo niekde mimo domu, nejedol som celý deň nič a večer keď som prišiel zjedol som všetko čo sa dalo. Človek, ak nepríjme celý deň nič a večer si dá niekedy jedlo ako za dvoch alebo troch ľudí, tak neuvedomí si to, lebo je hladný a zje a vypije všetko čo môže.

“Pri chudnutí sa ukazuje sa ako najoptimálnejšie jedávať 3 – 5x denne. Konzumácia jedla menej ako 3x denne značne zvyšuje pravdepodobnosť hladu. Ak chceme teda chudnúť a hlavne udržať hmotnosť dlhodobo optimálnu, nedokážeme to, ak dlhodobo pociťujeme hlad.”

Michal Páleník

Čo je to najdôležitejšie, čo si sa o strave naučil od Miška alebo všeobecne, čo ti najviac pomohlo?

Nastaviť si v hlave to, že pri strave je dôležité to, čo človek zje, ako často je a hlavne aké množstvo je ideálne jesť. Ako som povedal, dôležité je jesť 4, 5, 6-krát denne, aj keď v menších porciách. Telo sa nasýti na 2 – 3 hodiny a potom si viem dať vždy niečo ďalšie, samozrejme vždy v normálnom množstve. A samozrejme človek si nemôže povedať, aby žil zdravo, a že nemôže jesť nič nezdravé. Ak máme chuť na niečo nezdravé, tak je v pohode dopriať si všetko, ale v normálnych množstvách. Ďalšia múdrosť, čo ma Miško naučil je, že výdaj musí byť vždy väčší ako príjem. To znamená, ak si človek dá aj ten rezeň, hranolčeky a pol litra kofoly, tak je logické, že to musí spáliť, lebo sa mu to uloží a bude priberať.

S čím so stravou si mal najdlhšie problém a s čím stále zápasíš?

Určite sú to situácie, keď mám chuť na niečo sladké, tak proste vstanem oblečiem sa a idem do obchodu a nikto ma nezastaví a niečo si kúpim. Mal som veľakrát chuť na sladké a šiel som pre to, aj keď sa mi nechcelo, lebo som bol na jedle závislý, a do veľkej miery to vo mne ostalo dodnes. Je veľmi ťažké rozkázať si v hlave, že jednoducho zrazu bude nastavená takto a toto môže a toto nemôže. Je to proces premeny, ktorý netrvá len rok, dva.

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Jedálniček na mieru

Losos na kokosovej kari omáčke.

Ingrediencie

  • 115 g obyčajného lososa
  • 200 ml kokosového nápoja
  • 80 g celozrnných cestovín
  • 1 ČL kokosového oleja (5 g)
  • 0,5 ČL včelieho medu (3,5 g)
  • 2 g kari korenia
  • 1 ČL celozrnnej pšeničnej múky (3 g)

Ďalšie ingrediencie – štipka soli, chilli korenie, garam masala

Postup prípravy: Lososa naparte v parnom hrnci cca 15 minút. Medzitým dajte variť cestoviny. Kým sa všetko pripravuje, urobte omáčku. Do malého hrnca si dajte rozpustiť kokosový olej, po rozpustení pridajte múku, trochu zahustite a zalejte kokosovým nápojom. Dobre premiešajte, nechajte prevrieť a odstavte. Dochuťte soľou, kari korením, medom. Na tanier naberte uvarené cestoviny, na to položte filet z lososa a celé to prelejte kokosovou kari omáčkou.

Čo by si poradil ľuďom, ktorí začínajú chudnúť v súvislosti so stravou, ale aj celkovo?

Všetci, čo si myslíte, že jedenie raz za deň vás spasí, mi verte, že je úplná blbosť. Telo musí dostávať cez deň aspoň raz za 2 – 3 hodiny niečo do žalúdka a strava je 70 – 80 % úspechu aj v procese chudnutia. A jednu vec, ktorú si musíte všetci zapamätať – nejde ani o to, čo všetko zje človek, ide o to koľko je toho, čo to obsahuje a ako často si to človek dá. Samozrejme pri chudnutí platí, čím viac človek prijme kalórii, o to viac kalórii musí potom spáliť. Malý príklad, jednu horalku človek spáli pri 10 km na bicykli.

Extrémne premeny mi zmenili a zachránili život, a ak aj vy sa neviete rozhodnúť, či chcete so sebou niečo robiť a možno si hovoríte, že je neskoro, tak vedzte, že pokiaľ človek je na tomto svete a dýcha, vždy niečo môže pre seba urobiť!!!

Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – po odoslaní online objednávky vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať.

Výhody jedálnička Planeat

  • desiatky receptov na mieru pre každé jedlo dňa
  • variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
  • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
  • výber potravín zohľadňuje finančné možnosti klienta
  • pri tvorbe jedálnička je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes
  • ďalšie užitočné inštrukcie a princípy zdravého stravovania priamo v jedálničku