Denisa Masaryková: „Ak naozaj chceš zmeniť svoj život k lepšiemu začni hneď, nie od pondelka, ale hneď tu a teraz.“

Prinášame rozhovor s Silviou z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenila v stravovaní a čo by odkázala ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.

Aké najväčšie dietetické chyby si robila pred vstupom do relácie?

Mám za sebou niekoľko desiatok diet asi ako každá žena. Jedna z mojich najväčších a najnákladnejších bola asi bielkovinová diéta, ktorú som absolvovala ešte počas školy. Také tie klasické sáčky, čo si zarobíte do vody a je z toho polievka alebo puding. K tomu samozrejme upravená strava, ktorá vyzerala tak, že som po celý čas jedla len kuracie mäso, šampiňóny – ktoré odvtedy nemôžem cítiť – karfiol a kapustu. Nemôžem tvrdiť, že by to úplne nefungovalo. Naopak. Behom prvého mesiaca som schudla 20 kg avšak časom sa to nedalo zvládnuť, a tak som mala dni, kedy som radšej vôbec nič nejedla. Po skončení diéty som sa samozrejme vyšplhala vysoko nad svoju počiatočnú váhu pred diétou.

Druhý taký klasický typ diéty, ktorý som držala bola delená strava. Pekných 7 kg počas 2 týždňov, ktoré sa mi následne vrátili pekne aj s úrokmi.

“Diéty založené výhradne na príjme bielkovín sú veľmi populárne, avšak z hľadiska dlhodobej udržateľnosti neefektívne. Prvotný “wow efekt” z rýchlej redukcie telesnej hmotnosti je spočiatku spôsobený skôr stratou vody a častokrát aj svalstva, namiesto želanej straty tuku. Základ pri dlhodobom úspechu je dodržiavať taký režim stravovania a pohybu, ktorý si vieme predstaviť dodržiavať celé roky a nie niekoľko dní, týždňov.”

Michal Páleník

Čo je to najdôležitejšie, čo si sa o strave naučila od Michala Páleníka alebo všeobecne, čo ti najviac pomohlo?

Naučila som sa, že žiadne potraviny nie sú zlé. Že je hlúposť ktorúkoľvek makroživinu vysadiť. Že nemusím úplne vysadiť žiadnu potravinu. Môžem si dopriať chlieb, cestoviny a dokonca aj maškrtu, len sa naučiť jesť všetko a s rozumom a vedieť to vykompenzovať.

S čím so stravou si mala najdlhšie problémy, a s čím stále zápasíš?

Pre mňa bude do konca života najväčší problém voda. Po celý rok som bojovala so zero nápojmi, ku ktorým stále inklinujem. Neviem sa ich ani po tvrdom roku vzdať.

Aký je tvoj obľúbený recept z tvojho jedálnička?

Som milovník neobvyklých chutí a číny. Jedno z mojich najobľúbenejších jedál bolo medové kura. V jedálničku sme mali trochu podobný recept – jarný šalát s tofu a medom. Nahradila som tofu kuracím mäsom a obľúbené jedlo bolo na svete. Hneď potom ho nasledovali cestoviny s paradajkovo-orechovou omáčkou a mäso s nivou. Ale v jedálničku bolo veľa receptov, ktoré som si zamilovala a rada ich varím do dnes.

Jedálniček na mieru

Jarný šalát s tofu a medom

Ingrediencie:

  • ¾ balenia bieleho tofu (135 g)
  • 0,5 PL sójovej omáčky (5,5 g)
  • 3 ČL včelieho medu (21 g)
  • 1 dl pomarančovej šťavy (125 g)
  • 1,5 ČL sezamových semienok (4,5 g)
  • 6 reďkoviek (102 g)
  • ¾ menšieho jablka (78,75 g)
  • 3 misky rukoly (51 g)
  • 3 ČL kukuričnej múky – instantnej polenty (9 g)
  • 2 vlašské orechy (6 g)

Ďalšie ingrediencie, ktoré môžete pridať podľa svojej chuti: soľ, čili, bylinky, korenia

Postup prípravy: V miske zmiešajte med, sójovú omáčku, šťavu z pomarančov a čili (podľa chuti). Tofu nakrájané na kúsky obaľte v múke so soľou. Na panvici opečte tofu spolu s medovou omáčkou. Povarte, kým omáčka neobalí kúsky tofu. Posypte čiernym sezamom. Na šalát zmiešajte rukolu, nakrájanú reďkovku s jablkom, pridajte kúsky medového tofu a na záver posypte vlašskými orechami.

Čo by si poradila ľuďom, ktorí začínajú chudnúť v súvislosti so stravou, ale aj celkovo?

Základom je myslieť hlavou. Čím viac sprostostí budete robiť, tým hlbšie budete padať. Dá sa chudnúť zdravo, lacno a chutne. Stačí len počúvať s otvorenou mysľou.

Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – po odoslaní online objednávky vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať.

Výhody jedálnička Planeat

  • desiatky receptov na mieru pre každé jedlo dňa
  • variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
  • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
  • výber potravín zohľadňuje finančné možnosti klienta
  • pri tvorbe jedálnička je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes
  • ďalšie užitočné inštrukcie a princípy zdravého stravovania priamo v jedálničku