Ivan Lipkovics: “Jedzte toľko, aby ste prežili a nie toľko, aby ste sa zabili.”

Prinášame rozhovor s Ivanom z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenil v stravovaní a čo by odkázal ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.

Aké najväčšie dietetické chyby si robil pred vstupom do relácie?

Najväčšie chyby som robil asi tým, že som sa neustále prejedal a nemal som dno. Vyslovene mi chýbal systém jedenia. Jedol som extrémne množstvá jedla a na tanier som si dával hocičo, na čo som mal aktuálne chuť. Ďalšou chybou v mojom stravovaní bolo pitie alkoholu a sladkých ochutených nápojov.

“Sladené nápoje a alkohol sú bohatým zdrojom prázdnych kalórií. Ak sa jedná dokonca o kombináciu alkoholu a cukru ako v prípade sladených alkoholických nápojov, kalorická hodnota jedného sladeného alkoholického nápoja, napríklad “piňakolády” môže obsahovať toľko energie ako celý obed.”

Michal Páleník

Čo je to najdôležitejšie, čo si sa o strave naučil od Miška alebo všeobecne, čo ti najviac pomohlo?

Miško ma naučil zadeliť si stravu a navážiť, teda nagramážovať ju. Učil ma jesť všetko s rozumom a s mierou, nakoniec sa mu to aj podarilo. Za čo som mu veľmi vďačný, tak sú nápady a inšpirácie na nové recepty s rozličnými kombináciami prispôsobenými tak, aby som mal v strave všetko čo potrebujem.

S čím so stravou si mal najdlhšie problém a s čím stále zápasíš?

Problém som nemal asi s ničím dokopy. Bol som veľmi rád, že som sa dokázal rýchlo aklimatizovať na nový režim stravovania. Aj keď priznávam, mierny problém mám s príjmom cukrov, ale snažím sa to nejako uhrať s ovocím alebo jogurtami.

“Cukor z ovocia aj vďaka obsahu vlákniny, ktoré ovocie obsahuje nemá pre naše telo na rozdiel od sladených nápojov negatívny vplyv. To, čo si však treba ustrážiť, je množstvo ovocia, ktoré zjeme za deň. Tým, že niektoré druhy ovocia obsahujú viac energie ako napríklad banán, môžu pri nadmernej konzumácii spolu s nedostatkom pohybu a nezdravým stravovaním zapríčiniť priberanie. Ovocie je však oveľa lepšou voľbou pre “zahnanie” chuti na sladké, ako akýkoľvek sladený nápoj.“

Michal Páleník

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Jedálniček na mieru

Moje obľúbené sú isto zemiaky so špenátom a kozím syrom. Tento recept mám od Miška, len som si ho mierne upravil podľa seba.

Kuracie stehná so špenátom a pórom

  • 140 g kuracieho stehna
  • 0,5 póru (34,5 g)
  • 1 miska špenátu (20 g)
  • 10 cherry paradajok (120 g)
  • 7,5 PL paradajkového pretlaku (210 g)
  • 30 g feta syra
  • 0,5 PL olivového olej (6 g)
  • 2 ČL horčice (18 g)
  • Ďalšie ingrediencie, ktoré môžete použiť na dochutenie – morská soľ, bylinky, korenia

Postup prípravy:

V hlbokej panvici rozohrejte olej. Pridajte narezané kuracie stehná (zbavené kostí a kože) a 2 – 3 minúty ich miešajte, aby sa mäso uzavrelo z každej strany. Pridajte paradajkový pretlak, približne 150 ml vody, morskú soľ, očistený a nakrájaný pór a zmes za občasného miešania duste 5 minút. Do zmesi vmiešajte umytý špenát, nakrájané cherry paradajky a horčicu. Keď je špenát zmäknutý a mäso dostatočne tepelne upravené, panvicu odstavte, zmes posypte syrom feta a podávajte. Ivan vďaka Mišovým radám recept čiastočne upravil tak, že nahradil kuracie mäso syrom.

“Ivana som naučil nie len to, ktoré jedlá sú pre neho vhodné a v akých množstvách, ale aj aké alternatívy potravín môže použiť, ak nemá doma potravinu z jedálnička. Tak Ivan vie prispôsobiť mnohé recepty a sú ešte použiteľnejšie v reálnom živote.”

Michal Páleník

Čo by si poradil ľuďom, ktorí začínajú chudnúť v súvislosti so stravou, ale aj celkovo?

Základom je mať hlavne pevnú vôľu, treba sa naučiť hýbať sa, športovať a ustrážiť si stravovanie. Neprejedajte sa a jedzte toľko, aby ste prežili a nie toľko, aby ste sa zabili.

Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – po odoslaní online objednávky vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať.

Výhody jedálnička Planeat

  • desiatky receptov na mieru pre každé jedlo dňa
  • variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
  • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
  • výber potravín zohľadňuje finančné možnosti klienta
  • pri tvorbe jedálnička je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes
  • ďalšie užitočné inštrukcie a princípy zdravého stravovania priamo v jedálničku