Ľubica Mrázová: “Už viem, že zdravé chudnutie nie je o diétach.”

Prinášame rozhovor s Ľubicou z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenila v stravovaní a čo by odkázala ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.

Aké najväčšie dietetické chyby si robila pred vstupom do relácie?

Ťažko pomenovať nejakú konkrétnu chybu, moje stravovanie pred Extremnymi premenami by som nazvala „gastronomický freestyle“. Vôbec som sa nezamýšľala na tým, že jedením rôznych kombinácií všetkého v nepravidelných intervaloch, škodím sama sebe, či už po vizuálnej, ale najmä zdravotnej stránke.

Ale ak by som mala vybrať jednu hlavnú chybu, boli to niekoľkochodové večere takmer na dennej báze počas niekoľkých rokov, striedanie slaných a sladkých chodov. Pred spaním príjem veľkého množstva kalórií, ktorým som doslova zajedala deň, bolo určite to najhoršie zo všetkého. O výbere jedál nehovoriac.

“Častým problémom pri boji s nadváhou a obezitou býva priveľký príjem kalórii vo večerných hodinách. Najčastejšie je spôsobený nedostatočným príjmom energie počas dňa. Prirodzene si telo večer následne chýbajúcu energiu vyžiada, a vyvoláva neovládateľný pocit hladu a následný príjem prebytočnej energie. Dbajte preto na pravidelný príjem stravy počas celého dňa.”

Michal Páleník

Čo je to najdôležitejšie, čo si sa o strave naučila od Miška, alebo všeobecne čo ti najviac pomohlo?

Michal v obrovskej miere zmenil môj pohľad na stravovanie ako celok. Naučil ma, že jesť sa dá pestro a bohato, ale zároveň zdravo. Že zdravé chudnutie nie je o diétach, ale o vhodnej voľbe a kombinácii širokého výberu potravín v primeranej miere. Mám od neho k dispozícii akoby nekonečné množstvo receptov na jedlá 5x denne. Nehovoriac o informáciách o dôležitosti pitného režimu, hydratovania organizmu, ktorý som predtým tiež brala ako nepodstatný fakt a pramenili z toho nemalé zdravotné komplikácie.

S čím so stravou si mala najdlhšie problém a s čím stále zápasíš?

Nikdy som nejako prehnane nejedávala sladkosti, na druhej strane som ich nevedela úplne odmietnuť. Samozrejme, v tej najnezdravšej podobe. A tak som najdlhšie zápasila so zdravou náhradou sladkostí, v podobe menej sladkých druhov ovocia. Aj dnes sa mi to darí s veľkou dávkou sebazaprenia, a s heslom, že sladkosti nezjem iba vtedy, keď si ich nekúpim a radšej nakupujem ovocie.

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Jedálniček na mieru

Za mňa jednoznačne rýchla zeleninová polievka.

Doba prípravy: 35 minút

Ingrediencie:

  • 4 väčšie naberačky neskorých zemiakov (240 g)
  • 2 mrkvy (170 g)
  • 1 stredne veľký petržlen (60 g)
  • 1 stredne veľká cibuľa (75 g)
  • 1 strúčik cesnaku (3 g)
  • 1 stredný kaleráb (300 g)
  • 100 g karfiolu
  • 1 červená paprika (150 g)
  • 1 PL olivového oleja (12 g)
  • 2 litre vody

Pomocné ingrediencie:

vegeta bez glutamánu sodného, korenie čierne drvené, paprika červená mletá sladká, zelerová vňať, petržlenová vňať

Postup prípravy: Zeleninu očistite a najkrájajte nadrobno. Do hrnca nalejte olej a osmažte cibuľu. Ak je zlatistá, pridajte nakrájanú zeleninu spolu s nakrájanými zemiakmi a posmažte na oleji. Na konci pridajte cesnak, soľ a koreniny, a prilejte vodu. Keď začne voda vrieť, pridajte zelerovú a petržlenovú vňať, a povarte asi 10 min. Keď je zelenina skoro uvarená pridajte karfiol a kaleráb. Varte ďalej, až kým bude zelenina mäkká. Ľubovoľne dochuťte koreninami.

Čo by si poradila ľuďom, ktorí začínajú chudnúť v súvislosti so stravou, ale aj celkovo?

Poradila by som im, nech si určite skúsia vypočuť rady od ľudí, ako je napríklad Michal, ktorý sa zdravou a kvalitnou výživou, a jej vplyvom na organizmus, zaoberá roky, a vidieť výsledky nie len na ňom, ale aj za ním. Vypočuť si ich, nechať sa očariť reálnymi receptami na zdravé stravovanie, vyskúšať ich v praxi. Pokojne, keď aj nie extrémne alebo naraz, ale postupne. Vybrať si trpezlivo suroviny, ktoré budú chutiť a zároveň splnia svoj účel. Výsledky sa dostavia.

Všetkým toto všetko želám a odporúčam. Som živým dôkazom toho, že stravovanie je jeden z najdôležitejších faktorov zdravého a kvalitného života, možno aj tým najdôležitejším.

Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – po odoslaní online objednávky vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať.

Výhody jedálnička Planeat

  • desiatky receptov na mieru pre každé jedlo dňa
  • variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
  • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
  • výber potravín zohľadňuje finančné možnosti klienta
  • pri tvorbe jedálnička je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes
  • ďalšie užitočné inštrukcie a princípy zdravého stravovania priamo v jedálničku