Stanislav Zeman: “Život nemá byť o diétach ako takých, dôležitá je udržateľnosť.”

Prinášame rozhovor so Stanom z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenil v stravovaní a čo by odkázal ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.

Aké najväčšie dietetické chyby si robil pred vstupom do relácie?

Pred vstupom do relácie som robil celú radu dietetických chýb, o niektorých som aj vedel ako napríklad, že sa doslova prežieram odpadom, jem málo zeleniny, jem priveľa sladkostí a pijem priveľa sladených nápojov. Ďalšie som však ani netušil, že robím, resp. aký až desivý vplyv majú na môj organizmus. Ako príklad uvediem to, že o zvýšenom obsahu cholesterolu som vzhľadom na moju stravu vedel, a teda som nebol zo zlého výsledku rozboru krvi prekvapený, ale netušil som o niečom takom, ako je obsah kyseliny močovej a kam jej dlhodobo vysoké hodnoty môžu až viesť.

“Hovorí sa, že obezita nebolí. Napriek tomu sa však v tele človeka trpiaceho obezitou odohráva množstvo nepriaznivých procesov, ktoré sa odzrkadľujú aj na krvných parametroch. Dlhodobo zvýšená hladina kyseliny močovej môže viesť zo dňa na deň ku tzv. dnovému záchvatu. Jedná sa o veľmi nepríjemný a hlavne bolestivý stav, kedy dochádza k zápalu kĺbov, najčastejšie palca na nohe.

Ani zvýšený cholesterol nebolí, avšak ak sa úpravou životosprávy a liekmi nekompenzuje, jeho dôsledky môžu byť fatálne.”

Michal Páleník

Čo je to najdôležitejšie, čo si sa o strave naučil od Miška, alebo všeobecne čo ti najviac pomohlo?

Strava alebo teda „zdravá strava“ ma zaujímala aj v obéznom tele, aspoň do istej miery. Ako každý človek s kilami navyše som sa aj ja stretával s množstvom stravovacích smerov či diét, a samozrejme som si mnohé z nich skúsil. No napokon som ako 188 kilový skončil v extrémnych premenách, pretože všetky tieto pokusy boli buď príliš jednotvárne, alebo niekedy aj úplne hlúpe.

To najdôležitejšie, čo som už veľakrát počul aj pred Mišom, ale akosi som to nevedel poňať bolo, že síce každá diéta nejako funguje, ale dlhodobo nemajú zmysel. Život nemá byť o diétach ako takých, dôležitá je udržateľnosť.

Diéty sú ako skratky, no čo sa stravy a morbídnej obezity týka, skôr vás zvedú zo správnej cesty niekam, kde vôbec byť nechcete. Až tento rok som sa naučil, že správna strava musí obsahovať všetky makronutrienty – tuky, bielkoviny, ale aj tie v poslednej dobe toľko démonizované sacharidy. Miško ma naučil rozlišovať, ktoré sú vhodné, a ktoré menej. A takisto ma naučil aj to, že sa nemusím báť ani občas zhrešiť alebo sa odmeniť bez výčitiek, ak teda takéto „odmeny“ netvoria podstatu jedálnička.

S čím so stravou si mal najdlhšie problém a s čím stále zápasíš?

Môj problém bol asi aj vidieť v mojej epizóde. Niekedy som pracoval až 14 hodín denne a väčšinou som nečakal, že sa tak zdržím v práci a bol som nepripravený – nemal som prichystané jedlo a nemohol som sa najesť vo svojom čase. Presne v takýchto situáciách začínam vymýšľať, som nervózny alebo niekedy až podráždený a nevrlý. Inokedy zas, keď mi chýba moje jedlo, tak zaútočím na prvú sladkú hlúposť, čo mám po ruke. Riešil som toto aj počas premien s Miškom a už sa mi to tak často nestáva, ale stále ešte je toto môj najväčší problém.

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Obľúbený recept ti asi nepoviem, ale kedysi som nezvykol raňajkovať sladké raňajky, teda občas som si dal nejaký puding a vianočku, ale prevažnú časť roka moje raňajky tvorili pečivo, tavený syr a saláma. Teraz mám raňajky na slano možno trikrát počas dvoch mesiacov. Veľmi som si obľúbil smoothies. Všeobecne nie som ten typ, čo by jedlo nejako extra zdobil a hral sa s ním. Mám rád jednoduché recepty, takpovediac z jedného hrnca, kde všetko nahádžem, zamiešam a jem. Raňajky, obedy, ale aj večere som prevažne volil také jedlá, ktorých príprava mi naozaj zabrala minimum času a pritom boli chutné a zdravé.

Čo by si poradil ľuďom, ktorí začínajú chudnúť v súvislosti so stravou, ale aj celkovo?

Každému, kto začína chudnúť v dnešnej dobe plnej zázračných prípravkov, ktoré som mimochodom nikdy neskúšal, by som povedal, aby sa nebál požiadať o radu. Ale aj tu treba byť rozumný a treba uvažovať, koho o tu radu žiadate. Dnes je totiž všade kopa odborníkov na všetko, a podaktorí radia zadarmo z dobroty svojej duše, ale potom si u nich treba kúpiť zázračné kvapky, prášky, a čo ja viem čo ešte, bez čoho “nikdy nedosiahne taký skvelý výsledok”.

No keď sa človek zamyslí, tak žiadne zázračné prípravky neexistujú. Ja som mal šťastie v nešťastí a odborníka Miša som dostal doslova na zlatom podnose, a ako som už spomínal, naučil ma čo jesť, kedy jesť z voľne dostupných potravín a obchodov, ktoré sú hádam v každej dedine.

Zdravo sa stravovať je jednoduché, len niekedy trvá, kým to človek pochopí.

Jedálniček na mieru

Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – po odoslaní online objednávky vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať.

Výhody jedálnička Planeat

  • desiatky receptov na mieru pre každé jedlo dňa
  • variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
  • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
  • výber potravín zohľadňuje finančné možnosti klienta
  • pri tvorbe jedálnička je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes
  • ďalšie užitočné inštrukcie a princípy zdravého stravovania priamo v jedálničku