Eva Bardiovská: “Každý kto chce schudnúť si musí najprv usporiadať hlavu.”

Prinášame rozhovor s Evou z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenila v stravovaní a čo by odkázala ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.

Aké najväčšie dietetické chyby si robila pred vstupom do relácie?

Pred vstupom do relácie moja strava obsahovala o dosť viac tukov ako by mala. Hlavne, ak si uvedomíte, že lyžica oleja má takú energetickú hodnotu ako 2 kopčeky ryže. Ďalšou chybou bolo, že som mala sacharidy a bielkoviny v nesprávnom pomere.

“Tuky obsahujú veľa energie pri malom objeme. Často sa nachádzajú v strave vo forme, ktorú na tanieri nevidieť, ako napríklad olej. Ak chudneme, mali by sme si dávať pozor na príjem tukov, nakoľko aj malé množstvo môže značne zvýšiť energetickú hodnotu jedla. V reštaurácii napríklad vidíme, koľko máme na tanieri ryže alebo mäsa, ale odhadnúť množstvo tuku, ktoré je na tanieri vo forme oleja je problematické.”

Michal Páleník

Čo je to najdôležitejšie, čo si sa o strave naučila od Miška, alebo všeobecne čo ti najviac pomohlo?

Najdôležitejšie, čo som sa naučila je, že každá diéta je len chvíľková pomoc, lebo to nie je trvalá zmena stravovania. Preto po skončení diéty príde znovu priberanie, lebo sa človek vráti k pôvodnému stravovaniu. Teda ak chceme schudnúť natrvalo, aj zmena stravovania musí byť trvalá. Strava musí obsahovať všetky zložky bielkoviny, sacharidy, aj tuky. Ale nie je jedno v akom pomere. Ten pomer závisí aj od toho, či si práve dávame raňajky, obed či večeru.

Ďalej som sa naučila, aké dôležité je pre chudnutie dodržiavanie pitného režimu a dostatok spánku.

S čím so stravou si mala najdlhšie problém a s čím stále zápasíš?

So stravou som nemala problém, a to vďaka pestrému jedálničku s veľkým výberom receptov, ktorý mi Miško zostavil, a vďaka veľkej pomoci od mojej mamy, ktorá mi cez týždeň chystala stravu. Keď ma Miško začal učiť, ktoré potraviny sa v receptoch dajú navzájom zamieňať a v akom pomere, bol to priestor na improvizáciu, a z jedného receptu bolo zrazu niekoľko variácií.

Zato najväčší problém som mala s dodržiavaním pitného režimu, zabúdala som piť, niekedy ešte aj v kombinácií s nedostatkom spánku. Neverili by ste ako aj toto ovplyvňuje chudnutie. Ja som to zistila na vlastnej koži, keďže stravu aj cvičenie som dodržiavala. A veľký vplyv mal na mňa aj stres.

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Jedálniček na mieru

Určite sú to špenátové lievance s kuracím mäsom. Úplne dokonalá chuť a príprava vám nezaberie viac ako 20 minút. Ja som tentoraz kuracie mäso nahradila jogurtovým dresingom, keďže som nemala chuť na mäso.

1,5 paradajky (112,5 g)
1,5 misky špenátu (30 g)
4,5 PL ovsených vločiek (49.5 g)
2 slepačie vajcia (110 g)
3 PL bieleho jogurtu – 1,5 % tuku (60 g)
80 g kuracích pŕs bez kosti
0,5 ČL olivového oleja (2,5 g)

    Postup prípravy: Kuracie prsia nakrájajte na kúsky a ugrilujte na panvici. Keď sú hotové, prikryte ich, aby nevychladli. Všetky suroviny na špenátové lievance (špenát, vločky, vajcia, jogurt) spolu zmixujte v mixéri čo najviac dohladka. Následne cesto dávkujte na rozohriatu panvicu do tvaru lievancov, a každý lievanec opekajte zhruba 1 minútu z každej strany. Keď sú lievance hotové, naservírujte všetky suroviny na tanier buď navrstvením na seba alebo podľa vašej fantázie.

    Čo by si poradila ľuďom, ktorí začínajú chudnúť v súvislosti so stravou, ale aj celkovo?

    Každý kto chce schudnúť si musí najprv usporiadať hlavu. Musí si dať otázku, či je ochotný natrvalo zmeniť svoje návyky. Musí to naozaj chcieť a musí preto niečo urobiť. Ďalšia moja rada, aby ste neskúšali žiadne diéty, ktoré vás akurát povedú k jojo efektu.

    Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

    Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – po odoslaní online objednávky vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať.

    Výhody jedálnička Planeat

    • desiatky receptov na mieru pre každé jedlo dňa
    • variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
    • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
    • výber potravín zohľadňuje finančné možnosti klienta
    • pri tvorbe jedálnička je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes
    • ďalšie užitočné inštrukcie a princípy zdravého stravovania priamo v jedálničku