Juliána Kužmová: “Už viem, čo bola hlavná chyba pri každom mojom pokuse schudnúť.“

Prinášame rozhovor s Julianou z relácie Extrémne Premeny (TV Markíza) o tom, čo zmenila v stravovaní a čo by odkázala ostatným, ktorí sa o redukciu hmotnosti pokúšajú.

Aké najväčšie dietetické chyby si robila pred vstupom do relácie?

Predtým ako som sa rozhodla prihlásiť do Extrémnych premien vyskúšala som množstvo diét, hladoviek, prečistení organizmu, ale aj všelijakých prípravkov. No až po tomto roku som zistila, že hlavnou zložkou úspešného spaľovania tuku a chudnutia nie je hladovanie, ale práve naopak pravidelné jedenie. Čo mi nikdy predtým neprišlo normálne, veď ako môžem chudnúť, keď jem. Moja strava pri diétach pozostávala z jednotvárneho jedla bez tuku a sacharidov. Už teraz viem, že to bola hlavná chyba pri každom mojom pokuse o úpravu hmotnosti. Vyvážená strava, ktorá pozostáva z tukov, bielkovín a sacharidov je tá najlepšia voľba, vtedy telu nechýba nič a dokáže sa takto stravovať dlhodobo.

“Keď sa snažíme schudnúť, a najmä udržať si dlhodobo ideálnu hmotnosť, nemali by v strave chýbať ani sacharidy, ani tuky, ani bielkoviny. Každý z týchto tzv. makronutrientov má nezameniteľné miesto v procese úspešného chudnutia. Čokoľvek z toho vynecháme, odzrkadlí sa to negatívne na procese chudnutia.”

Michal Páleník

Čo je to najdôležitejšie, čo si sa o strave naučila od Miška, alebo všeobecne čo ti najviac pomohlo?

Najväčším šokom pre mňa bolo, keď som sa do Miška dozvedela, že olej v ryži nie je dobrá voľba, a lyžička oleja je ako ďalší kopček ryže. Vždy, keď som doma varila cestoviny, do vody som pridávala taktiež olej. Naučila som sa, že je to zbytočné a nezdravé. Taktiež pre mňa bolo nemysliteľné, že keď máš diétu, tak môžeš jesť pečivo. Samozrejme predtým som bola vždy hladná a dlho mi potom diéta bez pečiva nevydržala. Dnes mám doma len celozrnné cestoviny aj ryžu, a pečivo jem taktiež len celozrnné. Už si to ináč ani neviem predstaviť.

S čím so stravou si mala najdlhšie problém a s čím stále zápasíš?

Mojou achilovou pätou sú sladkosti. Celý rok, a samozrejme aj teraz s tým zápasím. No naučila som aj zdravé a chutné recepty na zákusky, palacinky či lievance, ktoré mi Miško poradil. Ak mám chuť na sladkosť, vždy stiahnem po niečom zdravom alebo po ovocí. Nemôžem povedať, že na rodinnej oslave alebo nejakom posedení nesiahnem aj po nezdravej maškrte. No už teraz to viem korigovať a nezjem celý plech zákusku, ale len jeden kúsok.

Aký je tvoj obľúbený recept z jedálnička?

Jedálniček na mieru

Je pre mňa ťažké určiť jeden recept, ktorý som si obľúbila. Z každého jedla dňa ma niečo nadchlo. Na raňajky je to tvaroh s banánom, karobom a orieškami. Pre mňa úplná topka, lebo to chutí ako jogurt. Z obedov veľmi vybrať neviem, tam je to také rôznorodé. A večera jednoznačne špenátové lievance s kuracím mäsom a paradajkami.

Ingrediencie:

  • 2 paradajky (132 g)
  • 1,5 misky špenátu (30 g)
  • 3,5 PL ovsených vločiek (38,5 g)
  • 2 slepačie vajcia (110 g)
  • 2,5 PL bieleho jogurtu (max 1,8 % tuku) (50 g)
  • 70 g kuracích pŕs
  • 0,5 ČL olivového oleja (2,5 g)

Postup prípravy: Kuracie prsia nakrájajte na kúsky a ugrilujte na panvici. Keď sú hotové, prikryte ich, aby nevychladli. Všetky suroviny na špenátové lievance (špenát, vločky, vajcia, jogurt) spolu zmixujte v mixéri čo najviac dohladka. Následne cesto dávkujte na rozohriatu panvicu do tvaru lievancov a každý lievanec opekajte zhruba 1 minútu z každej strany. Keď sú lievance hotové, naservírujte všetky suroviny na tanier buď navrstvením na seba alebo podľa vašej fantázie.

Čo by si poradila ľuďom, ktorí začínajú chudnúť v súvislosti so stravou, ale aj celkovo?

Veriť si! Toto som sa naučila tento rok. Naučila som sa, že nie je hanba požiadať o pomoc. V mojom okolí sa minulý rok pohybovalo množstvo odborníkov na stravu, cvičenie aj psychiku, a to mi veľmi pomohlo. Ak máte podporu doma v rodine, využite to, lebo rodina je základ, ktorý vás podrží, aj keď padáte na dno. Človek veľa zvládne sám, ale s niekým v kom má podporu, zvládne všetko na svete.

Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – po odoslaní online objednávky vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať.

Výhody jedálnička Planeat

  • desiatky receptov na mieru pre každé jedlo dňa
  • variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podľa chuti a toho, čo máte v chladničke
  • recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
  • výber potravín zohľadňuje finančné možnosti klienta
  • pri tvorbe jedálnička je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes
  • ďalšie užitočné inštrukcie a princípy zdravého stravovania priamo v jedálničku