Príbehy

Mgr. Soňa Vizváryová: “Všetci sa celý život učíme a mali by sme sa učit aj o správnej výžive.“

Mgr. Soňa Vizváryová: “Všetci sa celý život učíme a mali by sme sa učit aj o správnej výžive.“ Naši odborníci

Funkcia: výživový poradca, odborný konzultant, lektor

Špecializácia: analýza stravovacích návykov

Ako dlho si už (neoddeliteľnou) súčasťou tímu Planeat?

S Planeatom spolupracujem už od roku 2016. S Miškom som sa stretla akurát v čase, keď som hľadala efektívnejší spôsob, ako spracovať stravovací plán pre klienta. V tom čase som používala inú aplikáciu, ktorá bola veľmi náročná na čas a klientovi zďaleka neponúkala to, čo naozaj potreboval. Voľnosť v kombinovaní jednotlivých jedál a možnosť zámeny podobných ingrediencií.

Aplikácia od firmy Planeat sa mi už od začiatku zapáčila, a to musím povedať, že nebola ešte zďaleka tak prepracovaná ako dnes. Samozrejme stále je čo vylepšovať a som rada, že môžem byť toho súčasťou.

Čomu sa rada venuješ vo voľnom čase?

Veľmi rada trávim svoj voľný čas na bicykli. Využívam ho aj na cestu do práce a kdekoľvek, kam nemusím ísť spojom. Dáva mi to väčšiu slobodu. Už niekoľko rokov s manželom organizujeme dovolenky na bicykloch. Najskôr som chodila len sama s manželom a teraz sa pridali aj deti. Čaro tomu celému dáva aj to, že si zbalíme čo najmenej vecí, súčasťou čoho je aj stan, spacák a karimatka.

Nájdeme destináciu, ktorá nás zaujíma a ideme. Bicyklom vie človek prejsť relatívne veľkú vzdialenosť, a zároveň neprísť o to čaro prírody počas cesty. Je to úplne iný zážitok ako cestovanie autom. Cítite vietor, chlad, slnko, únavu a zároveň radosť a pokoj. Upracú sa vám myšlienky v hlave a vynárajú sa veci, o ktorých ste ani netušili, že tam sú.

Pre mňa je bicykel o dobíjaní energie a zároveň ním vyvažujem čiastočne sedavú prácu. A v neposlednom rade mi dovoľuje dopriať si jedlo, ktoré milujem 🙂

Vieš nám povedať, čo najčastejšie riešiš s klientmi?

Samozrejme najviac klientov prichádza s tým, že chcú schudnúť. No aj keď je chudnutie ten primárny
úmysel, nakoniec klienti zisťujú, že ich zmena im prináša omnoho viac benefitov.

K chudnutiu sa pridružujú ďalšie pozitívne veci ako napríklad kvalitnejší spánok, menej únavy, väčšia sústredenosť a dobrý pocit zo seba samého. Neprichádzajú v takej miere chute na sladké, a klienti zisťujú, že pohyb ich vlastne baví, pretože sa po ňom cítia lepšie. Svoju premenu majú vo svojich rukách a to je veľká sila.

Akú najväčšiu premenu si zažila s klientom?

V podstate je úplne jedno, o aké číslo na váhe sa jedná, vždy ide skôr o ten pocit, ktorý daný klient zo seba a zo svojej premeny má. Ide o celkovú zmenu, ktorú klient na sebe spravil, o zmenu myslenia.

Nedávno som zažila krásnu konzultáciu s klientkou, ktorá chudne 4 mesiace a za tento čas dala dole 7 kg. Možno si niekto povie: „veď to nie je až tak veľa“. No celková premena, ktorou prešla je úžasná. Pre ňu sú aj malé úspechy veľkým víťazstvom. A ja som na ňu veľmi hrdá, lebo viem čím si prešla.

Dnes sa podľa jej slov cíti lepšia a krajšie. Sama sa vyjadrila, že chudnutie nie je žiadna súťaž, a je jej jedno, za aký čas sa dostane na svoju vysnívanú hmotnosť. Ale dostane sa tam. S veľkým presvedčením v hlase hovorí, že už vie, ako na to.

V podstate teraz stačí už len používať, čo sa naučila. Odmieta byť otrokom jedla, ako to vidí vo svojom okolí. Jednoducho urobila zásadnú zmenu v hlave. A keď sa hlava rozhodne, tak telo už len toto rozhodnutie nasleduje.

Čo by odporúčila klientom, ktorí chcú schudnúť?

Hovorí sa, že jedálniček nestačí na to, aby klientovi pomohol schudnúť. Určite existuje zopár klientov, ktorí to možno so samotným jedálničkom zvládnu. Majú dostatok vedomostí a len potrebujú rozšíriť repertoár receptov a možno upraviť malé dietologické chybičky krásy.

Ale väčšina klientov, aby boli v chudnutí úspešní, potrebujú okrem jedálnička niekoho vedľa seba. Niekoho, kto im pomôže v ťažkých chvíľach, keď strácajú motiváciu a zažívajú stagnáciu. A taktiež niekoho, kto ich naučí dôležité zásady a návyky, ktoré sú pre chudnutie také kľúčové.

Pokiaľ rozumieme, ako dané veci fungujú, vieme sa zariadiť v akejkoľvek situácii aj bez jedálnička. To je našim cieľom v Planeate. Edukovať klienta a nenechať ho strácať sa v záplave informácii, ktoré nevie sám v praxi použiť. Všetci sa celý život učíme a mali by sme sa učit aj o správnej výžive.

Jeme každý deň a naša výživa veľkým dielom ovplyvňuje všetko ostatné, čo v živote robíme. Vieme si ňou pomôcť, ale taktiež uškodiť. Preto je taká dôležitá.