Príbehy

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.: „Zdravie nie je všetko, ale bez zdravia je všetko ničím.“

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.: „Zdravie nie je všetko, ale bez zdravia je všetko ničím.“ Naši odborníci

výživový poradca, lektor
špecializácia: emočné jedenie

Prečo sa venuješ práve výžive?

Od stredoškolských čias som fascinovaná biológiou, biochémiou, genetikou a dokonalosťou života a vesmíru. Štúdium živých systémov ma priviedlo k nesmiernej pokore a pochopeniu súvislosti medzi príčinou a následkom. Stala som sa nadšencom štúdia a hľadania informácií, vždy som sa vedela nadchnúť pre projekty, ktorých zmyslom bolo spoznať ešte lepšie prírodné javy.

V istom momente ma prestal uspokojovať výskum v základnej či aplikovanej forme a nechala som sa viesť túžbou odovzdávať nahromadené poznatky všetkým, ktorí hľadajú, ale nenachádzajú komplexné odpovede pre seba. Som takým poslom viery, že všetko je možné, ak sa vnútorne nastavíme.

Aj vo výžive som dlho hľadala cestu. Najprv pre seba. Ladila som teoretické vedomosti tak, aby vyhovovali môjmu dynamickému životnému štýlu. Akonáhle som zistila, čo všetko správna výživa dokáže, a aké divy urobila s mojim vlastným životom, zahniezdila sa vo mne myšlienka, že raz budem pomáhať ľuďom – či už zorientovať sa na nutričnom poli, alebo nájsť prostriedok na skvalitnenie svojho života rešpektovaním vlastného tela a zdravia.

Posolstvo, ktoré odovzdávam, či už na prednáškach alebo pri poradenstve je, že výživa je krásna hra s jasnými pravidlami, ktorá z vás môže spraviť vitálnu a radostnú bytosť. Vo výžive sú odpovede na mnohé menšie či väčšie problémy – od výkyvov nálad, cez priberanie až po celkový diskomfort a choroby.

„Planeat by bez Bibi nebol tým, čím dnes je. Odborné vedomosti podáva ľudskou rečou za účelom vzdelávania pre každého, koho táto problematika zaujíma.“

Mgr. Michal Páleník

S čím pomáhaš svojim klientom najčastejšie?

Venujem sa najmä emočnému jedeniu a ako z neho von. Venujem sa ale aj ženám v rôznych kritických obdobiach. Obdobie tehotenstva, dojčenia, obdobie klimaktéria a s ním súvisiacich zmien.

Aj keď klienta najčastejšie privádza k poradcovi váha nezodpovedajúca vlastnému ideálu, zameriavam sa primárne na zdravie. Je rozdiel, či riešime mladé zdravé žieňa s pár kilami navyše, alebo zrelú ženu po klimaktériu, s vyšším tlakom krvi a poruchou funkcie štítnej žľazy. Tam sa jedálniček a odporúčania nastavujú odlišne a opäť – primárnym cieľom je zdravie.

Planeat

Máte záujem o analýzu vašich aktuálnych stravovacích návykov a jedálniček na mieru?

viac informácií