Športovec Andrej Martin

Rozhovor s Andrejom Martinom: „Športovec by stravu nemal zanedbávať“

Tentokrát sme vyspovedali slovenského tenistu Andreja Martina o jeho prístupe k strave a význame stravy vo vrcholovom športe.

U Djokoviča to bola diagnostikovaná celiakia, ktorá spôsobila jeho záujem o stravu. Čo bolo tým impulzom u teba?

Ja osobne som dlhú dobu nemal veľa informácií o tom, ako sa pri športe správne stravovať. Keď som mal asi 26, tak som ale nejako došiel do bodu, kde som si povedal, že by som o tom mal vedieť viac, ak sa chcem posunúť vo svojej tenisovej kariére. Začal som oveľa viac rozmýšľať nad sebou a nad svojim tenisom. Informácií o správnom stravovaní som naozaj nemal veľa. Ťažko sa tie informácie hľadajú niekde v knihách alebo nejak takto všeobecne, keďže tenis je špecifický a každý človek je špecifický. Pre seba som chcel niečo šité na mňa samého a na moje ciele. Aby keď už sa snažím v niečom zdokonaľovať, tak aby to malo čo najväčší efekt a význam.

Je strava témou medzi inými hráčmi?

Nestretol som sa s tým skoro vôbec. Nevidel som kolegov, že by sa až tak starali o stravu tak mi to príde, že to nie je až tak rozšírené. Je to paradoxne veľmi podceňovaná téma. Je to škoda lebo je to jedna zo sfér, ktorá určite ovplyvňuje tenisový výkon ale aj život samotný. V mojom okolí sa to skoro vôbec neriešilo, takže som na to musel sám nejako dôjsť a hľadať si informácie. Vo svete neviem ako ale na Slovensku si myslím, že je to téma, ktorej by sa malo venovať oveľa viac času.

Aký má teda podľa teba význam stravovanie vo vrcholovom športe?

Stravovanie má určite význam. Keď už ten tenis robíme naplno, alebo chceme to robiť čo najlepšie, tak potom si myslím, že je naozaj škoda nevenovať energiu aj do iných sfér, ktoré tie výkony ovplyvnia. Mne osobne aplikovanie pre mňa nových poznatkov o strave pomohlo aj v tenise aj v sebavedomí, v takom mojom pocite zo seba samého. Dnes už viem, že strava a to, čo do seba dávam určite ovplyvňuje môj tenis aj môj život.

Kontroloval si si predtým nejako čo jedávaš?

Pri tej energii, ktorú dáva človek do športu, je to podľa mňa základ nejakým spôsobom si sledovať stravu tak, aby ten výkon mal taký význam a efekt o aký sa človek snaží. Kontroloval som si to predtým ale viac-menej tak amatérsky/laicky. Teraz už ale viem povedať že tie informácie, s ktorými som pracoval, boli slabé. Určite nie také ako mám teraz. Je v podstate škoda trénovať 5-6 hodín denne a nemať taký výkon, aký by mohol byť, keby sa to skombinovalo s kvalitnou stravou.

Nepoznám ale veľa ľudí, ktorí sa tomu na Slovensku venujú. Aj preto som oslovil Michala Páleníka z Planeat keď som sa dopočul, že rieši aj nastavenie stravy pre vrcholových športovcov.

Ako vyzerala v tvojom prípade spolupráca s Michalom Páleníkom?

Boli tam v úvode konzultácie o tom, ako fungujem a čo potrebujem, aké sú moje ciele. Dostal som jedálniček na mieru ale aj množstvo informácií o tom, čo jesť pred zápasmi, kedy jesť, ako jesť, čo jesť. Či je dobré dať si viac prílohy alebo viac hlavného jedla alebo mäsa – také tie praktické veci. Sme v kontakte, viem, že sa môžem kedykoľvek ozvať s otázkami.

Pomohol ti vytvorený jedálniček aby si sa zorientoval v správnom stravovaní?

Tak jedálniček úplne nedodržiavam, kedže sa stravujem hlavne v zariadeniach mimo domu a často v zahraničí. Obrovsky mi ale pomohli práve tie informácie, resp. princípy čo kedy jesť. S tým som sa zžil a aj keď idem do reštaurácie alebo keď mám zápas tak som si oveľa istejší a sebavedomejší vo výbere. To sa nakoniec prejavuje aj v tom celkovom sebavedomí aj v tých zápasoch a do takého pocitu zo seba samého. Podľa mňa je veľmi dôležité aby keď športovci niečo robia, aby boli so sebou spokojní, aby mali pocit, že robia tie veci správne. Potom je športovec oveľa sebavedomejší a dokáže robiť veci kvalitnejšie už aj kvôli tej psychike ale aj kvôli strave.

Aký je tvoj názor na doplnky výživy?

Moc toho nevyužívam a to málo nechávam na ľudí, ktorým dôverujem.

 

„Medzi takých ľudí sa určite počíta Mgr. Milan Sedliak, PhD., ktorý na FTVŠ UK túto problematiku aj vyučuje.“

(Michal Páleník)

 

 

Čo je podľa teba dôležitejšie? Strava alebo tréning?

Nemyslím si, že strava je gro môjho výkonu ale vďaka kvalitnej strave môžem do toho dať o pár percent naviac. Ako mladší som veľa hodín strávil na kurte, v telocvični a v posilke ale to, čo teraz viem o strave, mi nemálo pomohlo aby som sa zase posunul. Je škoda opomínať túto oblasť. Dobre sa stravovať nezaberá veľa času. Z hľadiska vrcholového športovca by som sa určite zameral aj na stravu a nezanedbával ju.

Čo by si chcel odkázať začínajúcim alebo mladým športovcom?

Skôr by som odkázal niečo ich rodičom (smiech). S trénermi netrávime toľko času ako s rodičmi, a keďže deti sa učia pozorovaním od rodičov tak si od nich preberú aj návyky v stravovaní. Edukácia neskôr je dobrá ale ten návyk z detstva je silnejší.

Tá informovanosť rodičov je preto veľmi dôležitá. Koľkokrát si myslia, že robia dobre na základe nejakých laických a neodborných názorov na to, čo je a nie je dobré a potom z toho bývajú zlé návyky a nedorozumenia, ktoré sa ťahajú až do dospelosti a ovplyvňujú výkon športovca. Určite by som odporučil ľuďom, ktorý majú na starosti deti, aby získavali čo najviac informácií o tom, čo učia svoje deti o strave a športe.

Máš pre tých rodičov aj nejaké praktické rady?

Na začiatok by som určite poradil rodičom také drobné rady ako napríklad pripomínať dieťaťu, že si má dať niečo malé po tréningu, aby telo regenerovalo. Zdôrazniť ale, že to nemá byť nejaká blbosť ale niečo kvalitné.

Ja ale nie som odborník na výživu. To si už musí každý rodič zvážiť, či tie informácie o strave má, či si ich vie naštudovať alebo si niekoho na to najme. Špeciálne keď rodič plánuje investovať nemalé peniaze do detí ako športovcov, tak už by nemal opomínať stravu. Ono sa to skôr či neskôr prejaví na výkone alebo zdraví. A myslím, že je jednoduchšie začať v detstve ako potom preúčať.

 

„Okamžite po tréningu je vhodné doplniť energiu malou dávkou sacharidov (cukrov) kľudne aj vo forme napríklad džúsu, ideálne riedeného s minerálnou vodou.“

(Michal Páleník)

 

 


 

Inovácie v personalizovanom stravovaní

Sme spoločnosť, ktorá od roku 2013 pomáha inovatívnym spôsobom vytvárať personalizované úpravy stravy jednoduchšie a dostupnejšie. Vytvorili sme webovú aplikáciu, vďaka ktorej môžu renomovaní odborníci a osobnosti v oblasti stravovania zdieľať svoje vedomosti a skúsenosti. To umožňuje lekárom starať sa o svojich pacientov alebo nutričným terapeutom a trénerom o svojich klientov komplexnejšie a odbornejšie ako kedykoľvek predtým vďaka výraznej automatizácii. Aplikácia umožňuje jednoducho a rýchlo vytvoriť personalizovaný nutričný plán a analyzovať stravovacie návyky človeka.

 

Výhody jedálnička Planeat

  • Desiatky receptov pre každé jedlo dňa
  • Inštrukcie a princípy zdravého stravovania v úvode jedálnička
  • Variabilita výberu – jedálniček neurčuje presný týždenný plán, vyberiete si jedlá podla chuti a toho, čo máte v chladničke
  • Recepty obsahujú primárne obľúbené potraviny, neobľúbené sa minimalizujú
  • Výber potravín zohľadňujú finančné možnosti klienta
  • Pri tvorbe jedálničku je možné zohľadniť aj alergie a rôzne medicínske diagnózy ako napríklad diabetes

Získajte aj vy personalizovaný jedálniček na mieru

Proces žiadosti je veľmi jednoduchý a rýchly – detailný formulár vyplníte online z pohodlia domova a jedálniček Vám pošleme na Váš email. Po odoslaní online objednávky Vám na základe zadaných údajov vyberieme najvhodnejšieho odborníka. Ten Vás následne kontaktuje a pripraví stravovací plán na mieru. Predstaví Vám ho v rámci výstupnej konzultácie tak, aby ste ho vedeli jednoducho dodržiavať. Pre ešte väčšie pohodlie, s prideleným odborníkom komunikujete hlavne cez email alebo telefón.

 

ZdieľaťShare on Facebook14Share on Google+0Share on LinkedIn0
Andrej Martin: „Športovec by stravu nemal zanedbávať“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *