Príbehy

“Som ako chodiaca reklama na jedálniček Planeat“

“Som ako chodiaca reklama na jedálniček Planeat“ Redukcia hmotnosti

Známy herec, Robo Jakab, nám odpovedal na otázky ohľadom jeho skúseností s Planeat jedálničkom pripraveným na mieru jeho životnému štýlu.

Aké stravovacie režimy si v minulosti vyskúšal?

Skúšal som nejaký čas napríklad bezlepkovú diétu a väčšinou si každý rok dávam na Veľkú Noc 40-dňový pôst. Teda, najprv som to dával aj bez mäsa a alkoholu, ale teraz už iba bez alkoholu, mäso papám (smiech). Pri diétach všeobecne sa u mňa výsledky dostavili len na krátky čas, keďže som sa väčšinou vrátil k starým návykom. Nevydržal som totiž dlhodobo dodržiavať pre mňa extrémnejšie obmedzenia.

Prečo si sa dal na tú bezlepkovú diétu?

Dostal som odporúčania, že ak chcem, aby sa mi zlepšilo trávenie, mal by som to vyskúšať. Cítil som sa ľahší, ale nevedel som to veľmi dlho udržať.

Planeat

Bezlepková strava má opodstatnenie pre ľudí s diagnostikovanou precitlivelosťou alebo alergiou na lepok. V každom prípade odporúčame poradiť sa s odborníkom.

V čom sa jedálniček Planeat odlišoval od tvojho spôsobu stravovania?

Paradoxné je, že takmer v ničom. Akoby som dostal do rúk novú kuchársku knihu, šitú priamo na mňa. Nájdete tam jednoduché recepty na normálne jedlá od segedínu, cez ryby, šaláty či paprikáš, niektoré aj na bravčovej masti, čo ma milo prekvapilo. Základ zmeny bol pre mňa v množstve tuku, na ktorom som mal jedlá pripravovať, kvalita toho tuku a najmä, kombinácia surovín. Takže som šiel do obchodu, nakúpil rôzne oleje, suroviny a teraz vyváram ako nikdy (smiech). Vôbec nemám pocit, že držím nejakú diétu, v zmysle obmedzovania sa. Akurát si sledujem množstvá porcií ako takých.

Pociťuješ hlad?

Na začiatku som mal nejaké prvé dni trošku pocit hladu, ale to bolo tým, že ja som bol zvyknutý jesť kontinuálne celý deň. Každému som hovoril, že raz napíšem knihu, ktorá sa bude volať „Môj život medzi jedlami“ (smiech).

V podstate všetky moje aktivity od herectva a športovania a tak ďalej, som niekde v podvedomí vnímal pomedzi jedenie, takže som si to musel v hlave trošku prestaviť. O niekoľko dní som už žiadny hlad nepociťoval. Samozrejme, zopárkrát v noci, v také dni, keď si „povolíte uzdu“ a idete na pár pív, mal som pocit, že by som potreboval niečo zjesť.

Chutia ti jedlá v tvojom jedálničku na mieru?

Jedlá sú jednoduché a veľmi chutné. Zistíte, že stačí málo a v jednoduchosti je krása. Aj frajerka je nadšená (smiech).

Čo ťa v jedálničku najviac prekvapilo?

Vôbec som si nepredstavoval, že budem mať povolených týždenne 5 pív! Bol to príjemný pocit počuť: „Áno Robo, môžeš si dať teda nejaké to pivo”. že keď mám chuť na to dobré pivo, tak si ho stále môžem dať, a nemusím sa v ňom obmedzovať. To je takzvaná vysnívaná diéta (smiech).

Dobre bolo na tom aj to, že moje obľúbené jedlá, (napríklad „tatarák“) tam zostali. Predpísané porcie tiež milo prekvapili. Na začiatku som mal pocit, že som sa nejako oklamal, že jedla, ktoré som si podľa jedálnička pripravil je priveľa. Konzultoval som to s Mišom Páleníkom, ktorý k mojej radosti potvrdil, že som sa vôbec neoklamal, a že to množstvo je presne také, aké má byť. Takže teraz papám to, čo mám rád, a je toho ešte aj veľké množstvo. Prvá diéta, z ktorej som sa paradoxne veľmi tešil.

„Ono to bude tým, že Planeat nepropaguje žiadne diéty, ale zmenu životného štýlu. A ten máme každý iný. U Roba sme sa hrali hlavne s množstvami a pomerom sacharidov, tukov a bielkovín. Príkladom je vyššie spomínané množstvo tuku pri príprave jedla.“

Michal Páleník

Bolo pre teba náročné riadiť sa Planeat jedálničkom?

Pre mňa to bol na začiatku mierne náročný prechod. Bol som zvyknutý sledovať, čo jem, ale množstvá som viac-menej neriešil. Mal som pocit, že na večeru si môžem dať veľa bielkovín, tak som sa natlačil tvarohmi. Dával som si aj velikánske steaky. Hlavne, aby som mal málo sacharidov. Mal som také čiernobiele videnie a necítil som sa vždy dobre. Aj preto som vás oslovil, keďže som sa potreboval konečne nejakým spôsobom dlhodobo nastaviť. Chvíľu som si to poriadne sledoval, dostal to tak trochu do oka, a teraz je to už veľmi jednoduché.

Planeat

Máte aj vy záujem o analýzu vašich aktuálnych stravovacích návykov a jedálniček na mieru?

viac informácií

A ako sa cítiš teraz?

Moje výsledky sú výborné a cítim sa úplne skvele! Okrem toho, že som schudol, všeobecne viac vládzem. Viac vládzem behať a cvičiť. Cítim sa takmer ako absolútny športovec (smiech).

Podľa reakcií svojich kamarátov mám pocit, že chodím ako taký vývesný štít alebo chodiaca reklama na jedálniček Planeat! Každý sa ma pýta, že akú diétu držím. Neveria mi, že len trošku inak jem a sledujem si tie množstvá. Reakcie ľudí sú veľmi pozitívne! Ale hlavne ja sa cítim skvele a plný energie.

Ani odporúčať vás nemusím, ľudia si sami na vás pýtajú kontakt. Ja len odpoviem na ich otázky a každého to hneď zaujme. Za mňa úplná spokojnosť. Ďakujem!