Obezita a kvalita života
Obézny človek sa často stretáva s nepochopením okolia a predsudkami typu “si tučný – môžeš za to sám”. Starostlivosť o extrémne obéznych pacientov je aj medzi odborníkmi veľmi nepopulárna. Je náročná na čas, vedomosti (psychológia, pohybová aktivita, strava), trpezlivosť, ale hlavne schopnosť empatie.
“ Okrem manažmentu stravy profesionálnych športovcov sa venujem aj komplexnému manažmentu pacienta s obezitou 2. a 3. stupňa. Žiaľ, o obéznych klientov nemám núdzu, keďže špecialistov, ktorí sa manažmentu obézneho pacienta aktívne venujú, je na Slovensku veľmi málo.”
Michal Páleník
Nadváha alebo obezita?
Na určenie obezity sa v súčasnosti najčastejšie používa metóda merania BMI (Body mass index). V tejto prehľadnej tabuľke môže každý posúdiť svoj zdravotný stav a mieru problému s vysokou hmotnosťou.
Výška v cm |
Normálna váha |
Nadváha
|
Obezita 1. stupňa
(ľahká) |
Obezita 2. stupňa
(závažná) |
Obezita 3. stupňa (ťažká) |
150 | 42 – 55 | 56 – 67 | 68 – 78 | 79 – 89 | nad 90 |
155 | 45 – 59 | 60 – 71 | 72 – 83 | 84 – 96 | nad 97 |
160 | 48 – 63 | 64 – 76 | 77 – 89 | 90 – 102 | nad 103 |
165 | 51 – 67 | 68 – 81 | 82 – 94 | 95 – 108 | nad 109 |
170 | 54 – 71 | 72 – 86 | 87 – 100 | 101 – 115 | nad 116 |
175 | 57 – 76 | 77 – 91 | 92 – 106 | 107 – 122 | nad 123 |
180 | 60 – 80 | 81 – 96 | 97 – 112 | 113 – 129 | nad 130 |
185 | 64 – 85 | 86 – 102 | 103 – 119 | 120 – 136 | nad 137 |
190 | 67 – 89 | 90 – 107 | 108 – 125 | 126 – 144 | nad 145 |
195 | 70 – 94 | 95 – 113 | 114 – 132 | 133 – 151 | nad 152 |
200 | 74 – 99 | 100 – 119 | 120 – 139 | 140 – 159 | nad 160 |
V prípade BMI ide o štatistický nástroj, ktorý žiaľ nezohľadňuje individuálne parametre konkrétnej osoby, ako sú napríklad zloženie tela (svaly, tuk, voda). Hmotnosť môže byť ovplyvnená napríklad nadmerným zadržiavaním vody, čo BMI vzorec nezohľadňuje.
Pre optimálne vyhodnotenie preto doporučujeme napríklad bioimpedančné meranie, pri ktorom sa analyzuje podiel tuku, svalov a vody v tele. Výstupom merania je aj detailné rozloženie jednotlivých parametrov – tuku, svalov a vody pre danú osobu. Bioimpedančné meranie dokáže vyhodnotiť aj množstvo viscerálneho tuku (tuk uložený v brušnej dutine), ktorý sa v nadmernom množstve ukladá okolo orgánov a postupne ich poškodzuje a zároveň zvyšuje riziko výskytu mnohých závažných ochorení.
Obezita 3. stupňa
Obezita 3. stupňa predstavuje vážne zdravotné riziko ohrozujúce život pacienta. Áno, pacienta. Obezita je totiž choroba, a nie estetická záležitosť, za ktorú ju mnohí považujú. Je to vážna choroba (medicínska diagnóza E66), na následky ktorej ročne na Slovensku umierajú tisíce ľudí a milióny po celom svete. Ak sa trend nezmení, tak bude onedlho na svete zomierať viac ľudí na následky obezity ako na následky podvýživy. Pri obezite sa prudko zvyšuje aj riziko cukrovky 2. typu, infarktu, rakoviny hrubého čreva a iných závažných ochorení.
Na starobu sa neumiera, umiera sa na to, že človeku zlyhá niektorý zo životne dôležitých orgánov. U niekoho v 90-ke , 70-ke a u niekoho v 40-ke – vyšší stupeň obezity znamená vyššie riziko.
Obezita a strava
Veľkú časť liečby obézneho pacienta tvorí okrem pohybu aj strava a zmena stravovacích návykov.
Pokiaľ pochopíme, aké sú stravovacie možnosti klienta počas bežného dňa, vieme na základe nich prispôsobiť jedálniček tak, aby bol použiteľný v bežnom živote, a nebol priveľkou zmenou a hlavne záťažou. Zmena návykov je potom jednoduchšia a udržateľná. Viac informácií v našom blogu O dôležitosti analýzy stravovacích návykov.
Jednoduchší manažment obézneho pacienta vďaka aplikácii Planeat
Planeat umožňuje túto analýzu stravovacích návykov, ale aj nastavenie optimálneho stravovacieho plánu podľa preferencií a diagnóz klienta/pacienta. Väčšina obéznych osôb má napríklad aj cukrovku. Preto sme v aplikácii Planeat pripravili pre odborníkov s medicínskym vzdelaním aj možnosť vytvoriť stravovací plán podľa jednej zo štyroch šablón pre diabetes mellitus.
“Jedálniček mi bol veľkou oporou a ukázal mi, že aj jedlá, ktoré mám rada, sa dajú pripraviť zdravo, a nemusela som sa ich vzdať. Napríklad moje obľúbené francúzske zemiaky či segedínsky guláš. Naučila som sa pripravovať aj jedlá, ako rôzne smootie, ktoré mi veľmi chutia, cuketové placky, či rôzne pomazánky. Jedálniček bol dobre vyvážený a nikdy som nepociťovala hlad. Bol mi veľmi nápomocný a nemusela som rozmýšľať či niekde nehreším. Stačilo sa ním viesť. Boli v ponuke slané a aj sladké jedlá, ktoré som si mohla robiť bez výčitiek a sú veľmi chutné. Jedálniček mi bol ušitý na mieru a za to Ti, Miško, ďakujem!”
Silvia (Sisa) Bzdil
Jedálniček na mieru s prihliadnutím na Vaše požiadavky a prípadné zdravotné problémy Vám radi zostavia špičkoví odborníci pod záštitou spoločnosti Planeat.
Pre zjednodušenie počítania kalórií sme pre vás pripravili najjednoduchší spôsob ako získať kvalitný jedálniček na mieru s prihliadnutím na Vaše požiadavky. Všetky recepty v takomto jedálničku sú nutrične vyvážené a nastavené tak aby ste dosiahli a udržali vytúženú telesnú hmotnosť.
Pre odborníkov ako sú lekári, nutriční terapeuti, trenéri alebo nutriční poradcovia, je tu možnosť vyskúšať si aplikáciu zadarmo na www.planeat.sk.
Michal Páleník
CEO & Co-founder spoločnosti Planeat s.r.o.